« Terug naar overzicht

Nieuwe havenman Jan Valkier ontvangt titel

Maandag, 13th januari 2020

Topman Jan Valkier van tankrederij Anthony Veder is maandagavond benoemd tot Havenman van het Jaar 2019. Dat gebeurde aan boord van het partyschip de Smaragd 2. Hij kondigde aan innovaties en duurzaamheid van de scheepvaartsector te etaleren.

Hij kreeg de onderscheiding uit handen van voorzitter Frank de Kruif van de Stichting Haven/vrouw van het Jaar en wethouder Arno Bonte (Energietransitie, GroenLinks) van de gemeente Rotterdam.

Valkier (Vlaardingen, 1962) is ceo van Anthony Veder, een van Nederlands grootste rederijen. Het bedrijf is gespecialiseerd in het vervoer van vloeibare gassen. De in het Rotterdamse Scheepvaartkwartier gevestigde onderneming speelt een voortrekkersrol in de distributie van LNG, het vloeibare gas dat als alternatief voor stook- en dieselolie ook in opkomst is als brandstof voor de scheepvaart.

Aanleiding voor de onderscheiding Havenman van het Jaar 2019 is de belangrijke vlootuitbreiding die Anthony Veder realiseerde. Dit jaar kenmerkte zich door de aankoop van een aantal LNG-tankers en aanbestedingen bij werven voor nieuwe tankers. Ook voorzag Anthony Veder de eerste cruiseschepen van LNG als brandstof, een mijlpaal in de ontwikkeling van een schonere scheepvaart.

Jan Valkier is de 39e havenondernemer op rij die de sinds 1981 bestaande onderscheiding, destijds ingesteld door de voormalige Rotterdamse havenpersclub Kyoto, krijgt uitgereikt. Hij is de opvolger van Wick Bornet, oud-directeur van ZHD Stevedores.

De Havenmannen en -vrouw bijeen in 2020.

De Havenmannen en -vrouw bijeen in 2020 bij de benoeming van Jan Valkier (zittend tweede van links) als Havenman van het jaar 2019. Foto: Studio Jan Fähmel Spijkenisse