« Terug naar overzicht

Bart Leenders gekozen tot Havenman van het Jaar 2021

Dinsdag, 1 februari 2022

Bart Leenders

De Stichting Havenman/vrouw van het Jaar in Rotterdam heeft Bart Leenders, vice president production Renewable Products bij Neste, op 13 december 2021 gekozen tot Havenman van het Jaar.

Het van oorsprong Finse maar wereldwijd opererende Neste is sinds 2011 gevestigd op de Maasvlakte met een raffinaderij die louter hernieuwbare brandstoffen produceert. De onderneming wil een voortrekkersrol spelen in de voor de haven van Rotterdam cruciale energietransitie.

Aanleiding van de onderscheiding van Havenman van het Jaar 2021 is de betrokkenheid van Bart Leenders bij een reeks van investeringen van Neste in Rotterdam. Eind vorig jaar nam het bedrijf voor 258 miljoen euro de raffinaderij van ‘buurman’ Bunge over. In april kondigde het een investering van 190 miljoen euro aan in de aanpassing van de huidige raffinaderij voor de productie van duurzame vliegtuigbrandstof. Kort daarop werd bekend dat Neste in Rotterdam een tweede raffinaderij wil bouwen, waarmee een bedrag van 1,5 miljard euro gemoeid is. Van het laatste project wordt de definitieve investeringsbeslissing begin volgend jaar verwacht.

Bij de benoeming van Bart Leenders is ook meegewogen dat hij zich niet alleen inzet voor zijn eigen bedrijf, maar ook voor het bredere belang van de Rotterdamse haven. Hij vertegenwoordigt de sector renewables in het bestuur van havenondernemingsvereniging Deltalinqs en is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Biobrandstoffen (NVDB).

Bart Leenders  is de 41ste havenprominent op rij die de sinds 1981 bestaande onderscheiding, destijds ingesteld door de voormalige Rotterdamse havenpersclub Kyoto, krijgt uitgereikt. Hij wordt de opvolger van Annet Koster, directeur van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR), de nog fungerende Havenvrouw van het Jaar 2020.

De traditie wil dat de onderscheiding wordt uitgereikt op een feestelijke bijeenkomst op de tweede maandag van het nieuwe jaar, in het bijzijn van oud-Havenmannen en -vrouwen, havenautoriteiten, leden van de havengemeenschap en vertegenwoordigers van de media. In verband met Covid-19 wordt dit evenement uitgesteld tot de tweede maandag van april, te weten 11 april.

De Stichting Havenman/vrouw van het Jaar bestaat uit een bestuur van vier voormalige leden van Havenpersclub Kyoto, zijnde onafhankelijke journalisten, de drie laatst gekozen Havenmannen, het laatst gekozen Jong Haventalent en drie sponsoren van de Stichting Havenman/vrouw van het Jaar.