« Terug naar overzicht

Jan Valkier gekozen tot Havenman van het Jaar 2019

Zaterdag, 7 december 2019

De Stichting Havenman/-vrouw van het Jaar in Rotterdam heeft ceo Jan Valkier van rederij Anthony Veder gekozen tot Havenman van het Jaar 2019.

portretfoto Jan Valkier 2019

Jan Valkier

Tankrederij Anthony Veder, een van Nederlands grootste rederijen, is gespecialiseerd in het vervoer van vloeibare gassen. De in het Rotterdamse Scheepvaartkwartier gevestigde onderneming speelt een voortrekkersrol in de distributie van LNG, het vloeibare gas dat als alternatief voor stook- en dieselolie ook in opkomst is als brandstof voor de scheepvaart.

Aanleiding voor de onderscheiding Havenman van het Jaar 2019 is de belangrijke vlootuitbreiding die Anthony Veder realiseerde. Dit jaar kenmerkte zich door de aankoop van een aantal LNG-tankers en aanbestedingen bij werven voor nieuwe tankers. Ook voorzag Anthony Veder de eerste cruiseschepen van LNG als brandstof, een mijlpaal in de ontwikkeling van een schonere scheepvaart.

Jan Valkier is de 39e havenondernemer op rij die de sinds 1981 bestaande onderscheiding, destijds ingesteld door de voormalige Rotterdamse havenpersclub Kyoto, krijgt uitgereikt. Hij wordt de opvolger van Wick Bornet, oud-directeur van ZHD Stevedores, de nog fungerende Havenman van het Jaar 2018.

Jan Valkier (1962) studeerde aan de Erasmus Universiteit en werkt sinds 1992 voor Anthony Veder, eerst als commercial director en vanaf 1999 als ceo. Hij is als bestuurslid actief in de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) en neemt deel in het netwerk van Rotterdam Maritime Capital of Europe.

De onderscheiding zal Jan Valkier, geheel naar traditie, worden uitgereikt op de tweede maandagavond van het nieuwe jaar, op 13 januari 2020, tijdens een feestelijke bijeenkomst aan boord van de Smaragd.