« Terug naar overzicht

Toespraak huldiging Havenman van het Jaar 2012

Dinsdag, 15 januari 2013

Theo Jongedijk, voorzitter Stichting Havenman/vrouw van het Jaar, tijdens zijn toespraak. Foto: Gerrit de Boer

 

Geachte gasten,

Van harte welkom bij de huldiging van de Havenman van het Jaar 2012. In het bijzonder welkom aan burgemeester Aboutaleb. Ook Hans Smits, president directeur van het Havenbedrijf Rotterdam welkom, en Ronald Paul, onze Havenman van het Jaar 2010. Per 1 september van het afgelopen jaar is Paul directeur Infrastructuur en Maritieme Zaken van het Havenbedrijf Rotterdam. Onze felicitaties met die benoeming.

Bericht van verhindering is ontvangen van oud-burgemeester Ivo Opstelten, de minister van Veiligheid en Justitie en van Foeke Kuiper. Opstelten en Kuiper waren ere-lid van de voormalige Havenpersclub Kyoto. Ere-voorzitter daarvan was Koos de Gast. Ook hij heeft laten weten verstek te moeten laten gaan.

Beste wensen gaan uit naar Gisela ’t Hoen, weduwe van Kyoto-oprichter Karel ’t Hoen. Zij is opgenomen in een ziekenhuis, evenals Ger Hitzert, nestor van de Rotterdamse havenjournalistiek. Onze enige Havenvrouw van ’t Jaar, Mai Elmar, is geveld door griep. Bent u niet apart genoemd, iedereen hier aanwezig is ons zeer toegenegen. Welkom met de beste wensen voor dit nieuwe jaar.

We zijn nog nauwelijks begonnen, maar toch al even een woord van dank. Dat betreft onze sponsoren, zonder hen stonden we hier niet. U kunt op onze website www.havenman.nl zien om wie het gaat. En mocht u nog geen sponsor zijn, maar voor een relatief gering bedrag dat willen worden, dan graag.

Het afgelopen jaar was het jaar van Gerard Deen, de havenman van 2011, die als een ware ambassadeur het land is doorgegaan. Overal deed hij zijn verhaal, op de radio, in de krant, in het vakblad. Gerard heeft na 12 maanden havenman zo ongeveer de status van een bekende Nederlander. Maar het ging natuurlijk bij al die verhalen om zijn binnenvaartschip op LNG. Gerard, hoe staat het daarmee? En Gerard, die groeiende bekendheid, komende uit de anonimiteit, hoe is dat bevallen? Wat was nu de mooiste ervaring het afgelopen jaar als Havenman? Gerard, dank namens de stichting Havenman van het Jaar voor al jouw inzet.

Dan richten wij ons nu tot Ard-Jan Kooren.

Ard-Jan, het verkiezingscollege van de Stichting Havenman/-Vrouw van het Jaar, heeft jou unaniem aangewezen tot Havenman van het Jaar 2012. Een aantal redenen ligt daaraan ten grondslag. Die komen verweven in deze toespraak aan bod.

De beraadslaging van het verkiezingscollege vond plaats op 5 december. Niet direct een avond om iemand telefonisch te storen met de vraag: ’Wilt u Havenman van het Jaar worden? Dus donderdagmorgen 6 december Ard-Jan gebeld. Na van de schrik te zijn bekomen, zei hij volmondig ’Ja’.

Ard-Jan, daar sta je dan nu om te worden gehuldigd. In de boardroom van Kotug aan de Parklaan stond donderdagmorgen 6 december al een feestje gepland. Niet voor Ard-Jan, maar voor een medewerker die jarig was. Zo gaat dat bij een familiebedrijf. Iedereen even bij elkaar voor een felicitatie. Jouw vader Ton was als commissaris ook naar kantoor gekomen. Iedereen was er. Toen kwam jij binnen met het nieuws tot Havenman van het Jaar 2012 te zijn benoemd. Vader Ton, Havenman 1999, feliciteerde met een omhelzing Ard-Jan, Havenman 2012. Een emotioneel moment. Eén van de aanwezigen: ’Ik moest een traantje wegpinken’. Het is ook uniek, vader en zoon, beiden Havenman. De onderscheidingen staan los van elkaar. Ze zijn persoonlijk verdiend. In een ander tijdsbestek, onder andere omstandigheden en toegekend door verkiezingscolleges van een andere samenstelling.

Dit verkiezingscollege verdiept zich uiteraard in de persoon die de onderscheiding gaat ontvangen. We kenden onze kandidaat als Ard-Jan. Maar zo heet hij niet. Op de straks uit te reiken oorkonde staan drie voorletters: J.A.A. Die staan voor: Jan, Adriaan, Antonie. Jan Adriaan Antonie moet zelf straks maar vertellen, hoe dat zo gekomen is, die naam Ard-Jan.

Vijf generaties Kooren zijn al op het water actief. Het bedrijf Kotug werd in 1988 opgericht. Ard-Jan, ja, zo blijven we hem toch maar noemen, is de tweede generatie als president-directeur. Hij heeft die functie niet geschonken gekregen, maar moeten bevechten met veel inzet. Het belang van het bedrijf én de Rotterdamse haven staan bij hem daarbij samen op de eerste plaats. (Daar mag u even voor klappen).

De koers die Ard-Jan het afgelopen jaar heeft gevaren, bepalend voor het verkrijgen van de onderscheiding, werd gekenmerkt door innovatie, duurzaamheid en internationalisering. Ook eert het verkiezingscollege in hem de steeds zeldzamer wordende zelfstandige ondernemer in de haven. Innovatie en duurzaamheid door het in de vaart brengen van de allereerste hybride sleepboot, de RT Adriaan en het werken aan nieuwe aandrijftechnieken op LNG, alsmede het in gebruik nemen van het door zijn vader ontwikkelde (daarvoor is het een familiebedrijf) uiterst wendbare wrijvingloze sleeppunt AFTP. Sorry dames, we gaan nu even de technische diepte in, want AFTP staat voor Azimuth Frictionfree Towing Point. Dat houdt het gebruik in van kunststof sleepdraden in plaats van stalen. Een groot voordeel is dat ze licht zijn en leiden tot weinig of zelfs geen slijtage.

Internationalisering is ook een punt, met name het vergroten van de inzet in Duitsland. Na Hamburg en Bremerhaven, is Kotug sinds september afgelopen jaar ook actief in Wilhelmshaven. Verder weg in Australië en in Kameroen. Op onze eigen Noordzee genereert de offshore bovendien ook steeds meer werk voor Ard-Jan.

Hij spant zich met eigentijdse, jeugdaansprekende activiteiten in om jongeren de haven in te krijgen. Op de Wereldhavendagen bijvoorbeeld, maar ook met Winston Post op film. Voor zijn eigen bedrijf, maar zeker ook voor anderen. Dat heeft succes. De gemiddelde bemanningsleeftijd bij Kotug ligt rond de dertig. Ook wordt er gestreefd naar evenwicht tussen mannen en vrouwen. Een sleper alleen bemand door vrouwen is volgens hem goed mogelijk. Ard-Jan hoopt dit op korte termijn te realiseren.
Dames, u kunt zich nu bij hem aanmelden!

Om in aanmerking te komen voor de onderscheiding Havenman van het Jaar is het tevens van belang dat de ondernemer transparantie in het vaandel voert en open staat voor de pers. Alleen al het noemen van de haringparty van Ard-Jan – waar iedereen met iedereen kan bijpraten – is in dit verband bijna spreekwoordelijk.

Resumerend: Jan Adriaan Antonie Kooren, zeg maar gewoon Ard-Jan, is onze Havenman van het Jaar 2012. Maarrrr…..netjes opgevoed als ik ben, mag ik eerst bloemen overhandigen aan mevrouw Chrisje Kooren. Dan verzoek ik nu Ard-Jan naar voren te komen voor de overhandiging van penning en oorkonde. En een toost. Daarna hij het woord krijgt.