« Terug naar overzicht

Annet Koster

Havenvrouw van het jaar 2020

Directeur van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders

Annet Koster (1978) is directeur van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR).

Aanleiding voor de onderscheiding van Annet Koster is haar niet aflatende inzet in 2020 voor de reders en hun zeevarenden, die door de Covid-19-pandemie een uitermate moeilijk jaar achter de rug hebben.

De KVNR vertegenwoordigt ongeveer 140 rederijen in de zeevaart, die op hun schepen ongeveer 4.500 Nederlandse zeevarenden hebben werken en nog eens ruim 22.000 buitenlandse zeevarenden. Vanwege de coronacrisis hebben velen van hen vastgezeten op hun schip omdat bemanningswisselingen onmogelijk waren. Eenmaal aan land bleek het door reisrestricties en beperkingen van het vliegverkeer vaak uitgesloten om naar huis te reizen.

Annet Koster heeft zich nationaal en internationaal ingespannen om aflossingen van bemanningen mogelijk te maken, onder meer door een afspraak tussen de KVNR en KLM om een luchtbrug voor zeevarenden op te zetten. Daarbij heeft zij bijgedragen aan het behoud van de positie van Rotterdam als grootste Europese ‘hub’ voor bemanningswisselingen en helpen voorkomen dat schepen daarvoor naar andere havens uitweken.