« Terug naar overzicht

Ard-Jan Kooren

Havenman van het jaar 2012

CEO/President international maritime service provider KOTUG

Ard-Jan Kooren, algemeen directeur van sleepbedrijf Kotug in Rotterdam is benoemd tot Havenman van het Jaar 2012, de 32e havenondernemer op rij. Het is de eerste keer dat een zoon van een Havenman ook Havenman wordt. Vader Ton Kooren werd dertien jaar geleden benoemd tot Havenman van het Jaar 1999.

Kooren (46) is volgens het verkiezingscollege van de Stichting Havenman/vrouw een moderne, duurzame ondernemer die op een transparante manier leiding geeft aan een gedegen familiebedrijf dat van essentieel belang is voor de haven van Rotterdam. Hij durft bovendien te investeren in internationalisering en laat zich niet ontmoedigen als door nationale tegenwerking dit een keer niet lukt. Het bedrijf was al actief in Hamburg en Bremerhaven, in 2012 werd Wilhelmshaven hier aan toegevoegd en ook de Australische markt werd aangeboord.

Kooren leverde met de introductie van een hybride sleepboot bovendien het bewijs van duurzaam innoverend ondernemerschap. Ook zijn inventieve inzet om jongeren te verleiden een baan te zoeken in de Rotterdamse haven wordt bijzonder gewaardeerd.