« Terug naar overzicht

Erik Hietbrink

Havenman van het jaar 2009

Voorzitter College van Bestuur STC-Group / Scheepvaart- en Transportcollege

Bestuursvoorzitter Erik Hietbrink (58) van het Scheepvaart en Transport College / STC-Group is benoemd tot Havenman van het Jaar 2009. Deze onderscheiding van de Rotterdamse Havenpersclub “Kyoto” heeft hij te danken aan een reeks van initiatieven die recent zijn gerealiseerd in de vestigingen van de STC-Group in binnen- en buitenland. Hietbrink is “Kyoto”’s 29ste Havenman, en de eerste die afkomstig is uit de wereld van het onderwijs. Zijn wortels liggen echter in de zeevaart. Als onderwijsman behoort hij daardoor tot die waardevolle praktijkmensen, die hun kennis en ervaring voor de klas doorgeven aan nieuwe generaties. Hij voer negen jaar als stuurman bij Shell Tankers B.V. en koos toen voor een bestaan aan de wal. Na omscholing (diploma pedagogiek, master in wiskunde en zeemanschap) begon hij in het hoger beroepsonderwijs.

Wat Erik Hietbrink sinds die tijd heeft neergezet, inclusief – letterlijk – het opvallende STC-gebouw aan de oever van de Nieuwe Maas, is uniek in het Nederlandse onderwijs. Als directeur van de Academie Nautisch Onderwijs Rotterdam bracht hij in 1990 de fusie met de scholen van de Stichting Vervoer- en Havenopleidingen tot stand. Daarmee gaf hij al deze studierichtingen – dertien stuks, van vmbo tot hoger beroepsonderwijs – één gezicht.

Dat was hard nodig ook, gezien de teruglopende belangstelling voor een baan op zee of in de haven, en het schreeuwend tekort aan goed opgeleide mensen. De formule heeft gewerkt, en Hietbrink beveelt haar van harte aan voor die opleidingen, vooral technische, die onzichtbaar zijn geworden in de massaliteit van de regionale centra en hogescholen.

De STC-Group is inmiddels een multi-national geworden. Vanuit Rotterdam – de kennishaven – zijn nevenvestiginen opgezet in Oman, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Vietnam en binnenkort ook Brazilië, in samenwerking met plaatselijke overheden en/of bedrijven en instituten. De Nederlandse reders profiteren van de gezamenlijk opgezette nautische opleiding op de Filippijnen.

Volgens “Kyoto” heeft Erik Hietbrink in het jaar 2009 de kroon gezet op zijn jarenlange werk als voorvechter in de opleiding van maritiem personeel en van werknemers in de haven en het transport.